Wij geven graag antwoord op de vraag; Hoe
bepaalt een hotel haar prijs?

Stel je eens voor; je hebt met je man, vrouw, vriend of vriendin besloten om samen gezellig een weekendje weg te gaan. Maar wat wordt de bestemming? Welke plaats ga je bezoeken? Of kies je ervoor om eropuit te gaan in de natuur? Bij de keuze voor jouw bestemming en verblijf zal ongetwijfeld de prijs een rol spelen. Heb jij jezelf weleens afgevraagd hoe een hotel haar prijs bepaalt? Wij leggen dit namelijk graag aan je uit. Er zijn vele facetten die hierbij komen kijken, maar het belangrijk is de vraag en de aanbod van de markt. 

De bestemming

Eenmaal gekozen waar je graag naartoe wilt, komt de keuze voor een accommodatie. De grote diversiteit aan accommodaties vergemakkelijkt deze keuze niet. Tegenwoordig zijn er talloze aanbieders via wie jij kan boeken, denk bijvoorbeeld aan een Booking.com en Airbnb. Maar vergeet niet de accommodaties zelf waar jij direct een reservering kan maken. Wanneer je direct bij ons hotel boekt, betaal je geen boekingskosten en dat scheelt je al snel zo’n €15 tot €20. Prijs zal namelijk ongetwijfeld een rol spelen in het keuzeproces. Maar heb jij jezelf weleens afgevraagd hoe een hotel haar prijs bepaalt?

Hotelovernachting

Het is jou vast weleens opgevallen dat de prijzen gedurende feestdagen, vakantieperiodes en andere bijzondere evenementen hoger liggen dan buiten deze periodes. Dit kan dan ook gelijk één van de factoren zijn waarna een hotel kijkt bij het vaststellen van haar prijs.

Om het verhaal wat duidelijker te maken leggen wij je graag uit dat een hotel werkt met een BAR. BAR is de afkorting van Best Available rate, oftewel de best beschikbare prijs. De naam zelf zegt het al, maar dit is de beste prijs voor een specifieke datum op een bepaald moment. De BAR prijs wordt vastgesteld door een combinatie van verschillende factoren. Zoals hierboven zijn bijzondere periodes al uitgelicht, maar denk daarnaast ook aan het aanbod dat een hotel heeft (het aantal hotelkamers) in combinatie met de vraag. Een klein voorbeeld hiervan is een hotel aan de kust; een zeer gewilde locatie in het zomerseizoen, maar doorgaans minder aantrekkelijk voor in de winter.

Heb jij jezelf weleens afgevraagd op welk moment je het beste een hotelkamer kan boeken? Kan je beter vroeg van te voren boeken of is het verstandiger om te wachten tot het laatste moment? Wij kunnen je vertellen dat er altijd een verloop in de prijs zal zitten, maar voor een boeking in het hoogseizoen / drukkere periodes kun je er maar beter wat vroeger bij zijn, dan nét te laat. Last minute is de kans namelijk groter dat de best beschikbare prijs voor jouw gewenste hotelkamer een stuk hoger ligt of zelfs niet meer te boeken is, in verband met dat het hotel volgeboekt is.   

Dé tip

Wat altijd belangrijk is om verder naar te kijken, is wat inbegrepen zit in de prijs voor een hotelovernachting of weekendje weg. De BAR prijs is de vastgestelde prijs voor een hotelovernachting. Daarnaast moet je ook nog rekening houden met eventueel bijkomende kosten, zoals ontbijt, diner en city tax. Bekijk dan altijd goed de mogelijkheden van een hotel en wat het beste aansluit op jouw eigen wensen.

Kortom:

Uiteindelijk is het een combinatie van velen factoren, die de prijs van een hotelkamer op een specifieke aankomstdatum doet bepalen. Houd dit dan ook altijd in je achterhoofd bij het maken van een keuze. Wij hopen wat het een en ander hebben kunnen verduidelijken omtrent de prijsbepaling van een hotelovernachting en het jou kan helpen in jouw zoektocht naar een leuke bestemming en het maken van een keuze. Heb jij al een volgend weekendje weg op de planning staan of nog inspiratie nodig? Neem dan eens een kijkje op onze omgevingspagina om ideeën op te doen.